Zwermtechnologie

Projectbechrijving

Studenten van Hogeschool Rotterdam onderzochten de mogelijkheden om twee platformen te laten samenwerken. In de geval de samenwerking tussen een drone en een grondrobot.

Het operationele nut

Een samenwerking tussen robots zou in veel gevaarlijke situaties een uitkomst zijn waardoor het niet meer nodig is om mensen in een gevaarlijke omgeving te brengen. Denk aan een brand met gevaarlijke stoffen. De grondrobot zou het gebied kunnen verkennen. De drone kan dan helpen door een foto te maken van het bovenaanzicht. Op basis daarvan kan de robot een route plannen en obstakels ontwijken.

Vervolgonderzoek

De studenten gingen aan de slag met de volgende vragen:

  • Welke drone is geschikt om het doel van het project te halen?
  • Hoe is de data van twee verschillende robots samen te voegen?
  • Welke robot moet de leiding nemen?

Doel van de opdracht was te komen tot een prototype dat de conclusies en adviezen uit het project op tastbare manier aantoont.

SLAM

Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van een eigen robot (Harry) op basis van een Raspberry Zero en voorzien van een camera. Als drone kwam na onderzoek de DJI Tello als meest geschikt uit de bus. Voor het samenvoegen van de data SLAM (Simultaneous localization and mapping) een juiste oplossing. Hiervoor wordt er gebruik gemaakt van de camera’s op de drone en grondrobot. De foto’s kunnen door de server worden opgevraagd en kunnen vervolgens door een server door een script worden gehaald. Dit zet de informatie om in een 3D-kaart. Ten slotte was er nog de vraag welke robot de leiding moet krijgen? De conclusie van het team was: geen van beide robots. Het is een betere oplossing om een extra server toe te voegen die de leiding neemt over het hele proces en de samenwerking tussen de robots.

Een volgend team zal de bevindingen verder uitwerken waarbij vooral wordt ingezet op onder meer simulatie, de inzet van de server en het testen van andere robots en drones.