Verkennen tegenmaatregelen

Projectbeschrijving

We gebruiken steeds meer platforms om onze operatie beter en veiliger te maken. Maar wat als een tegenpartij ook een platform inzet? Wat zijn dan de mogelijkheden om tegenmaatregelen in te zetten? Een team van Fontys ging aan de slag met deze vraag.

Het operationele nut

In dit experiment beproefden de studenten diverse (ict-)mogelijkheden om een autonoom systeem onschadelijk te maken. Voor de partners in het veiligheidsdomein is dit om twee redenen zinvol:

  1. Het verkregen inzicht wordt gebruikt voor het beter ‘beschermen’ van de eigen autonome systemen (rat-race). Verhogen inzetbetrouwbaarheid van dit geavanceerde gereedschap.
  2. Komen tot een operationeel inzetbaar handelingsperspectief in de omgang met ongewenste autonome systemen.

Vervolgonderzoek

Het Fontys-team kon tijdens het expertiment verder bouwen op succesvolle tests door eerdere teams. De studenten voerden securitytests uit op de Unitree Go-one. Ze slaagden er uiteindelijk in een script te ontwikkelen dat de Unitree kan hacken om deze vervolgens over te nemen. Daarnaast ontwikkelden ze een uitgebreide database met robots en componenten. Deze database is de basis voor het ontwikkelen van een systeemoplossing die toepasbaar is op een breder pallet aan platforms.