/

8 november 2023

Eerste Safety & Security Challenge

Op 1 november 2023 organiseerde de Safety & Security Campus de eerste Safety & Security Challenge in Oirschot. Samen met zo’n 25 vertegenwoordigers van hulpdiensten, kennisinstellingen en bedrijven bogen we ons over twee uitdagingen waarmee first responder organisaties regelmatig te maken hebben.

De Challenge diende eigenlijk twee doelen: kennismaken met de SSC en met de partners én samenwerken om nieuwe ideeën te ontwikkelen. Dat laatste spitste zich toe op twee uitdagingen: hidden spaces en life-threatening situations. Een vertegenwoordiger van Brandweer Brabant-zuidoost lichtte de uitdagingen toe. 

De uitdagingen

Bij hidden spaces wil je als dienst zo veilig en eenvoudig mogelijk ontdekken of een pand verborgen ruimtes bevat. Zonder hierbij mensenlevens in gevaar te brengen. De tweede uitdaging volgt eigenlijk uit de eerste. Want hoe kun je ontdekken of zich in verborgen ruimtes gevaarlijke situaties bevinden? Denk hierbij aan boobytraps, gevaarlijke gassen of andere dreigingen. 

Eerste ideeën

In groepen gingen de studenten en de andere vertegenwoordigers aan de slag om ideeën te ontwikkelen hoe innovatie kan helpen deze uitdagingen tegemoet te treden. Aan het eind van de middag presenteerden zij hun ruwe en verrassende concepten. Deels gebaseerd op reeds bestaande technologie maar ook met nieuwe richtingen. Deze ideeën worden nu onderzocht of ze een vervolg gaan krijgen in de vorm van verder onderzoek (en wellicht realisatie in de toekomst).

Alles bij elkaar kunnen we terugkijken op een succesvolle eerste Safety & Security Challenge. Met dank aan alle deelnemers voor hun komst en hun bijdrage!